ALIMENTATIE
Als (gescheiden) ouders ben je verplicht je kinderen tot hun 18 jaar te verzorgen en op te voeden. Tot hun 21e jaar ben je verplicht je kinderen financieel bij te staan in hun studie en onderhoud. Deze verplichting die je als ouders hebt wordt na de echtscheiding “kinderalimentatie” genoemd. Daarnaast kan er ook een verplichting bestaan om alimentatie te betalen aan jouw ex-partner, dit heet “partneralimentatie”. Kinderalimentatie gaat echter voor partneralimentatie, er is dan ook vaak geen financiële ruimte meer over voor partneralimentatie. Partneralimentatie is een soort “verlengde onderhoudsverplichting na het huwelijk”. Vaak is het zo dat wanneer er kinderen geboren worden, een van beide ouders minder gaat werken. Deze ouder heeft dan minder carrièrekansen gehad tijdens het huwelijk dan de andere ouder. De gedachte achter de alimentatiebetaling is dan ook dat de deze ouder na het huwelijk in de gelegenheid wordt gesteld om de achterstand wat in te halen. Sinds 2020 is de duur van de alimentatie verkort van 12 jaar naar 5 jaar. Er zijn echter de nodige uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als de kinderen nog jong zijn.
De eerste vraag die bij het opstellen van de berekening moet worden gesteld is: “Wat is de behoefte van de kinderen, ofwel: wat kosten de kinderen?” Vervolgens wordt de verdeling van de kosten gemaakt op basis van de draagkracht (inkomens) van jullie beiden. Is er daarna nog ruimte over voor partneralimentatie en de andere partner heeft hier behoefte aan, dan is dit een onderwerp van gesprek in mediation. Van partneralimentatie kan namelijk worden afgezien, van de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie niet.
Hoe eenvoudig een alimentatieberekening misschien ook lijkt, er komt toch best veel kijken bij het opstellen van een alimentatieberekening. In de wet is hierover niet veel geregeld, vandaar dat de Expertgroep Alimentatienormen richtlijnen in het leven heeft geroepen, die doorgaans door de rechter wordt gevolgd.