Trainingen/workshops

Hieronder vind je de groepstrainingen die ik aanbied. Samen met anderen onderzoek je het thema dat aan de orde is. De trainingen worden gehouden in kleine groepjes, zodat er voldoende aandacht is voor jou en de anderen. In een veilige en prettige setting op mijn kantoor leer je ook van elkaar. Ik geef jullie een korte theoretische onderbouwing, laat jullie met elkaar ervaringen uitwisselen en oefeningen doen. Dit geeft een extra dimensie aan jouw groeiproces.

Bij elke training zie je op welke dag ze worden gehouden. Je kunt je aanmelden via mijn emailadres: info@ingridluimes.nl. Je krijgt van mij een bevestiging. Bij voldoende aanmeldingen verzoek ik je te betalen, waarmee je verzekerd bent van deelname.

1. Hoe pak ik mijn leven weer op na een echtscheiding?

Een echtscheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Daarvoor maakt het niet uit of jij nu degene bent die het initiatief heeft genomen of dat het de ander was. Wel kan dit voor je omgeving een verschil maken. Ben jij voor je omgeving “de schuldige” of juist “het slachtoffer”? Mogelijk worden er verhalen verteld die niet kloppen. En de kans bestaat dat je een aantal vrienden en kennissen verliest. Je leven staat volledig op z’n kop. In de wervelwind waarin je terecht bent gekomen, moet je ook nog eens "gewoon" naar je werk en de kinderen verzorgen. Dit proces heeft een plek nodig.

2. Vrouwen in familiebedrijven

Familiebedrijven staan momenteel positief in de belangstelling. Geen wonder, de crisis heeft bewezen dat familiebedrijven doorgaans het meest gezond zijn en dus overleven. Maar het is niet altijd alleen rozengeur en maneschijn in familiebedrijven en bij uitstek "de vrouw van" in familiebedrijven weet dit. Doorgaans is zij degene die (ook) achter de schermen de boel bij elkaar houdt. Veelal ziet zij eerder en meer dan haar echtgenoot wat er op emotioneel vlak speelt. Zij ziet en ervaart hoe de spanningen kunnen oplopen, bijvoorbeeld tussen de meewerkende kinderen in het bedrijf en zij die niet deelnemen. Of vader en zoon hebben botsende karakters en “zij staat hier tussen in”. Daarnaast is het doorgaans heel hard werken in familiebedrijven, dus komt de relatie vaak op de tweede plaats. Als "vrouw van" in familiebedrijf kun je je dan ook erg eenzaam voelen. Een vraag die je wellicht bezig houdt is wat je het beste kunt doen. Je wilt niemand afvallen, maar je wilt ook de familie bij elkaar houden. Wil je hierover met lotgenoten in een vertrouwelijke omgeving praten, ervaringen delen, meer inzicht krijgen en tips ontvangen, dan ben je van harte welkom bij deze workshop. 

3. Leid ik wel mijn eigen leven?

Het lijkt zo gemakkelijk: je eigen leven leiden. Maar is dat zo? Weet je werkelijk wat je wilt? Fijn als je het pad volgt dat je voor jezelf hebt uitgestippeld! Maar wat nu als dat niet zo is. Knaagt het dan bij jou? Kun je eraan ontsnappen of zie je voor jezelf geen mogelijkheden? Voel je je beknot in je vrijheid? Heb je misschien zelfs een burn-out opgelopen, omdat je werk doet dat niet bij je past? Of ben je inmiddels rond de veertig en vraag je je af of dit alles is? Heb je misschien een opleiding gedaan die je ouders het beste voor je vonden en was je achteraf liever een heel andere richting ingeslagen? Al deze vragen krijgen de aandacht en jij krijgt meer focus op je leven.

4. Verlies en rouw

Alles verandert in het leven. Bij verandering hoort verlies. Verlies kan gewild zijn, kan haast ongemerkt gaan, maar ook heel groot zijn, zoals het verlies van een dierbare, gezondheid, relatie, werk etc. Wil je verder kunnen met je leven en weer levensvreugde ervaren, moet het verdriet dat met verlies gepaard gaat in de ogen gekeken worden. Doorleefd worden. Dan ontstaat ruimte voor iets nieuws. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Iedereen gaat op zijn eigen manier met verlies om. De een kan dit beter dan de ander. In ieder geval speelt levensovertuiging een grote rol. Hoe sta je in het leven, kun je makkelijk omgaan met veranderingen of vraagt dat veel van je? Hoe je ook in het leven staat, het verdriet is er, of je dit nu wilt of niet. Om dit te kunnen accepteren, hoe moeilijk ook, is het verstandig ermee aan de slag te gaan. Wegstoppen is weleens nodig om te kunnen overleven, maar uiteindelijk komt het op een (onbewaakt) moment naar boven. Geef het in deze training de aandacht die het verdient.

5. Mediation in familiebedrijven.

Deze training is bedoeld voor ervaren mediators en wordt gegeven door mr. Simone Kalff en mij. De training wordt aangeboden via Van Opstal en Partners te Nijmegen. Zie voor meer informatie:  www.vanopstalenpartners.nl.