Persoonlijke begeleiding

Iedereen komt in zijn of haar leven weleens voor vraagstukken te staan waar hij of zij het antwoord even niet op weet. Vaak ontstaan vragen als: "Wie ben ik?", "Waar wil ik naar toe?", "Wat zijn mijn kwaliteiten?" en "Doe ik wat ik wil?" op een moment dat er een ingrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlies van een dierbare, echtscheiding of ontslag. Ingrijpende gebeurtenissen die je laten stilstaan bij de vraag waar het nu werkelijk over gaat.

"Wie ben ik en waar wil ik naartoe?"

Het is dan fijn dat je je gedachten, twijfels en vragen met een professionele coach kunt delen. Dit is waar coaching volgens mij om draait: het persoonlijk en met volledige aandacht begeleiden van mensen in het groeiproces waar ze op dat moment doorheen (willen) gaan. 

Ik coach op de identiteitslaag. Belangrijk is te weten waar je vandaan komt, wat je daaruit meeneemt en of dit je nog dient. Is het voor je welzijn misschien belangrijk andere keuzes te maken? Uiteindelijk gaat het erom dat je steeds meer jezelf wordt.

"Hoe onderhoud ik mijn relatie?"

Dit geldt ook voor jou in je relatie. Na de heerlijke periode van verliefd zijn, moet je elkaar weer opnieuw ontdekken. Je partner blijkt toch niet die "prins" of "prinses" te zijn die je aanvankelijk dacht dat hij/zij was. In een relatie wordt je een spiegel voorgehouden. Je komt allebei uit een verschillend gezin van herkomst waar je op een bepaalde manier bent opgevoed, geen wonder dat het flink kan botsen. Wanneer jullie ook kinderen krijgen, heb je niet alleen een partnerrelatie, maar ook een ouderrelatie. Vaak sneeuwt de partnerrelatie (een tijdje) onder en heb je daarna weer de uitdaging elkaar te ontdekken. Een relatie gaat niet vanzelf, het is een "werkwoord". Om je relatie goed te houden, moet je investeren. Jullie zijn welkom in coaching. Het is je relatie waard!

Is een scheiding toch onafwendbaar? Dan geef je jezelf een groot cadeau door in coaching of in de training die ik aanbied, je verdriet te verwerken. Een scheiding is namelijk een rouwproces waar je doorheen moet. De emoties die een scheiding met zich meebrengt moeten een plek krijgen. Je bespaart jezelf jaren vol wrok, verdriet en wie weet hoge procedurekosten als je hier serieus aandacht aan besteedt. In plaats daarvan kun je je weer richten op de toekomst en op je kinderen, die het recht hebben op je volle aandacht en op twee goed functionerende "collega-ouders".

 "Werk je om te leven of leef je om te werken?" 

Werk is belangrijk. Veel mensen ontlenen hun identiteit hieraan. Daarnaast is het noodzakelijk om geld te verdienen. Onze samenleving verandert voortdurend en snel. Dit vraagt flexibiliteit van je. Als je bijvoorbeeld in het verleden een verkeerde keuze hebt gemaakt, haal je waarschijnlijk op den duur geen bevrediging meer uit je werk of beland je misschien wel in een burn-out. In coaching onderzoeken we wat jij belangrijk vindt, wat jou inspireert en hoe je huidige werk hierbij past. Wat is er nodig om weer plezier in je werk te krijgen? Dit soort vragen komen aan de orde. Als je onvrijwillig ontslag hebt gekregen, dan ligt er een extra uitdaging voor je. Je wilt zelfverzekerd solliciteren. Dat kan als je in je kracht staat en coaching helpt je hierbij.

"Hoe geef je leiding?"

Ben je leidinggevende? Dan heb je een mooie, maar niet eenvoudige taak. Leidinggeven is soms een eenzame positie. Je bent geen lid van de groep mensen over wie je de leiding hebt, want dat zou ten koste gaan van je overtuigingskracht. Je moet beslissingen nemen en dat maakt je niet altijd geliefd. "Jouw" mensen hebben hun eigen kwaliteiten en minder ontwikkelde kanten. Ze moeten allemaal op hun eigen manier benaderd worden. Het gaat niet altijd zoals jij dit wenst. Coaching is dan bij uitstek geschikt om jouw manier van handelen onder de loep te nemen en te kijken hoe jij kunt bijdragen aan een groep tevreden en actieve medewerkers.